Monday, 01 June 2015 11:51

1 iunie, o zi in care sa ne gandim si la copiii romani fara copilarie

In 1954, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite recomanda instituirea Zilei Internationala a Copilului, serbata de atunci an de an, la 1 iunie, ne spune Institutul National de Statistica intr-un comunicat, dupa care insira 10 cifre seci referitoare la populatia de copii a Romaniei. Cifrele sunt atat de seci incat, daca le citesti cu atentie si rabdare, descoperi ca zugravesc un tablou sumbru al unor copii fara copilarie. Copii romani fara copilarie.

Ziua copilului ar trebui sa fie un prilej de celebrare a copiilor, fie ca sunt copiii nostri, pe care ii crestem, fie a tuturor copiilor de langa noi, dar si a copilariei pe care le-o oferim acestor pui de om. Dar, ca de obicei, asa cum am invatat in 50 de ani de festivism comunist, reusim sa sarbatorim aceasta zi fara sa dam un continut profund acestei sarbatori.

Credem ca autoritatile ar trebui sa lase deoparte momentele festive si sa se aplece mai mult asupra insucceselor, sa faca o analiza de constiinta si sa isi marturiseasca daca fac cu adevarat tot ceea ce trebuie ca acesti micuti sa se simta cetateni cu drepturi depline ai acestei tari.

O parte dintre copiii Romaniei se afla in institutii rezidentiale in loc sa fie intr-o familie, o parte din copiii Romaniei traiesc in saracie extrema alaturi de parintii lor, o parte din copiii Romaniei nu merg la scoala asa cum ar trebui, distrugandu-si astfel viitorul, o parte din copiii Romaniei nu beneficiaza de ingrijiri de sanatate asa cum prevad legile acestei tari, o parte din copii Romaniei devin parinti la o varsta la care ar trebui sa se bucure inca de copilarie, o parte din copiii Romaniei sunt fortati sa munceasca de niste parinti care ar trebui sa isi piarda aceasta calitate, o parte din copiii Romaniei isi petrec zile triste asteptand parinti plecati la munca pe alte meleaguri. Tuturor acestor copii ai Romaniei li se fura in fiecare zi copilaria, sub ochii nostri, cu ajutorul uneori al parintilor, alteori al autoritatilor.

Fara a lua atitudine si fara a schimba ceva in vietile lor, devenim complici ai furtului acestei copilarii !

Este obligatia noastra, acum, sa fim alaturi de acesti copii fara copilarie, in fiecare zi a anului, nu numai de 1 Iunie. Credem ca numai impreuna putem sa le schimbam destinul si viitorul. Ajutandu-i pe ei sa isi regaseasca copilaria ne asiguram un viitor mai bun si mai linistit.  « Copilaria e inima tuturor varstelor » spunea Lucian Blaga. Credem ca un copil fara copilarie va deveni un adult neimplinit, cu inima zdruncinata, fara intelegerea fundamentala a conceptului de familie, fara instrumente vitale unei integrari sociale corecte, fara empatie si fara amintiri.

Bucurati-va alaturi de copii de acest 1 Iunie si ganditi-va un moment la copiii fara copilarie pe langa care trecem adesea nepasatori sau fara puterea, dorinta ori determinarea de a le schimba destinul !

Bogdan Simion, director executiv SERA Romania si presedinte FONPC

Last modified on Monday, 01 June 2015 12:40

Informations