Wednesday, 29 April 2015 14:22

SERA ROMANIA salută înfiinţarea Asociaţiei Federeii: Experienţele personale privind instituţionalizarea lipsesc din spaţiul public

 

Fundaţia SERA ROMANIA salută înfiinţarea Asociaţiei Federeii – Asociaţia Adulţilor din Casele de Copii, considerând că este important ca experienţele personale ale celor care au crescut în fostele case de copii să nu se piardă.

Directorul executiv al Fundaţiei SERA ROMANIA, Bogdan Simion, a declarat, în cadrul conferinţei de lansare a Asociaţiei, că îşi aminteşte de toate casele de copii preşcolari, şcolari, de căminele-spital, secţiile de distrofici, leagănele de copii, preventoriile TBC, grădiniţele speciale, secţiile de neuropsihiatrie infantilă, căminele şcolilor speciale, maternităţile sau secţiile de pediatrie văzute în ultimii 19 ani unde se găseau copii abandonaţi, precizând că, din perspectiva a ceea ce a văzut, aceşti ani sunt „extrem de dureroşi”.

„În spaţiul public, cel mai mult lipsesc experienţele personale. Este o lecţie care lipseşte şi, dacă nu va fi spusă, nu va fi cunoscută”, a spus Bogdan Simion, încurajând membrii Asociaţiei Federeii să îşi facă cunoscute poveştile.

Babeni

De altfel, Fundaţia SERA ROMANIA va sprijini Asociaţia Federeii în demersul său de a crea un muzeu al caselor de copii, punându-i la dispoziţie arhiva foto şi video care cuprinde mii de imagini din fostele orfelinate.

Asociaţia Adulţilor din Casele de Copii–Federeii îşi propune să creeze o reţea a celor care au copilărit în fostele orfelinate, să devină parteneri ai autorităţilor care fac politici privind protecţia copilului şi să încurajeze constituirea unei comisii parlamentare sau prezidenţiale care să investigheze abuzurile la care au fost supuşi copiii instituţionalizaţi.

"Federeii" era numele de batjocură care li se dădea copiilor din casa de copii Beclean, judetul Bistrita Nasaud atunci când ajungeau la scoala. Casa de copii Beclean a fost una din institutiile cu capacitate de 600 de copii abandonati ale regimului comunist dar care a existat pana tarziu si in anii post-revolutie.

Last modified on Monday, 04 May 2015 13:09

Informations